اختلالات دستخط در کودکان
نوشتن مهارتی است که علاوه بر قدرت کافی در عضلات دست، به کنترل وضعیتی مناسب ستون فقرات، هماهنگی چشم و دست، ادراک بینایی، کنترل حرکات ظریف، کنترل مناسب حرکات کره چشم و نحوه به دست گرفتن مداد وابسته است. نوشتن مانند هر حرکت دیگری به حس و پسخوراندهای حسی وابسته است لذا حس های لمس و فشار عمقی و بینایی در فرآیند نوشتن بسیار موثرند. ضعف در پردازش حس عمقی باعث می شود مهارتهای بینایی بیشتر در نوشتن دخالت کنند. مهارتهای یکپارچگی بینایی- حرکتی در نسخه برداری از حروف و کلمات و انتقال کودک از مرحله خط کتابی به خط تحریری بسیار موثرند. دیده شده است که یکی از دلائل اختلالات دستخط کودکان که مشکلات نوشتاری دارند، به این دلیل است که نوشتن بیشتر به بینایی وابسته است.
در شروع یادگیری نوشتن عوامل درکی- حرکتی در آموزش نوشتن اهمیت بیشتری دارند و به تدریج با بزرگتر شدن کودک عوامل زبانی و شناختی نوشته های او را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهند. مشکلات حافظه کاری می تواند باعث سختی و کندی نوشتن شود و چون نوشتن بصورت فرآیندی اتوماتیک( خودکار ) در نیامده است بیشتر حواس کودک به حرکات مربوط به نوشتن است و نمی تواند از کلمات و عبارات مناسب استفاده کند.
در شروع یادگیری نسخه برداری از حروف بهتر است صفحه کاغذ بدون خط راهنما باشد چون خود خط راهنما می تواند به عنوان یک عامل مزاحم باعث مشکلاتی در کشیدن و شکل دادن به حروف گردد. درک روابط اندام های بدن مثل بالا و پایین و زیر و رو، بازشناسی و الگوبرداری از اندازه ها و شکلهای گوناگون، درست گرفتن مداد، وضعیت کاغذ و طرز قرار گرفتن بدن نسبت به کاغذ از دیگر مهارتهای پیش نیاز نوشتن هستند.
تحقیقات اخیر نشان میدهد بین گرفتن مداد و خوانایی و سرعت نوشتن ارتباطی وجود ندارد بلکه شکل گرفتن مداد بعلاوه مشکلات حسی عمقی است که می تواند باعث ضعف در نوشتن و اختلالات دستخط کودکان گردد. دختران خواناتر و سریعتر از پسران می نویسند و مشکلات نوشتاری در پسران شایعتر است. با رشد کودک اندازه نوشته هایش کوچکتر شده، شکل حروف و فاصله گذاری و راستای افقی حروف و کلمات بهتر و دقیق تر شده و به استاندارد نزدیک تر می شوند. هر کودک شکل دستنویسی خودش را پیدا می کند و ممکن است از خلاصه نویسی یا سرهم نویسی استفاده کند. خط هر فرد هم کاملا انحصاری است و می تواند بیانگر خصایص فردی او باشد.
همچنین بررسی ها نشان می دهد مهارتهای بینایی- حرکتی همبستگی قوی با یادگیری نوشتن دارند که این همبستگی بیشتر از همبستگی بین مهارتهای نوشتاری با هوش یا مهارتهای انگشتان یا ادراک بینایی است.
👈ضعف عضلات انگشت
👈بد گرفتن مداد
👈کوتاه بودن مداد
👈بد نشستن و ارتفاع صندلی
👈بد گذاشتن کاغذ روی میز
👈چپ دست بودن
👈گذاشتن سر روی میز و نزدیک دفتر و کتاب موقع نوشتن
👈برتری چپ چشمی و برتری راستی بدنی
👈نارسایی بینایی و ضعف بینایی چشم
👈سرعت عمل پایین در انجام کارهای ظریف و شخصی مثل لباس پوشیدن و دگمه بستن و…
👈زیاد بودن مطالب درسی
👈نداشتن فرصت برای یادگیری و تمرین و رقابت با دوستان
👈انجام دادن تکالیف توسط والدین
👈توقع زیادی و جاه طلبی کودک و والدین
👈فقدان انگیزه برای یادگیری
👈سرکوفت زدن به دست خط و عدم دادن پاداش به میزان تلاش کودک
👈شروع زودتر از موعد مقرر آموزش نوشتن مثل پیش دبستانی یا خط نستعلیق و شکسته نستعلیق قبل از ۹سالگی.
👈آموزش غلط یا عدم کنترل و نظارت صحیح قلم و مداد به دست گرفتن در کلاس توسط معلم و در منزل توسط والدین
👈خود کتاب درسی برای بخصوص کلاس اول که دو نوع خط نسخ و نستعلیق و شکسته نستعلیق را معرفی کرد و موحب سردرگمی دانش آموزان شده.
▪️از دلائل اختلالات دستخط کودکان که به ضعف فیزیکی کودک برمیگردد “ضعف ماهیچه های انگشتان دست” است. ممکن است فردی هیکلی باشد و دارای ماهیچه های پیچ در پیچ باشد اما قدرت کافی برای کنترل قلم را نداشته باشد . چون ماهیچه های انگشتانش بکار نیفتاده باشند.
▪️وظیفه ی نوشتن و کنترل قلم بر عهده ی ماهیچه های بین مفاصل انگشتان است . اگر این ماهیچه ها بر اثر عدم تمرین و فعالیتهای ظریف ، به حد کافی قوی نشده باشند دست در کنترل قلم و اجرای خواسته های ذهن دچار تزلزل شده و خط فرد به نظر ناهماهنگ و نازیبا به نظر می رسد. پس اشکال در عضلات ضعیف انگشتان است که زود خسته می شود و کم رنگ می نویسد.
کارشناسان انگلیسی می گویند کودکان به دلیل استفاده بیش ازحد از گوشی های لمسی و آی پدها قادر به درست نگه داشتن مداد در دست خود نیستند و این موضوع به مهارت نوشتاری آنها آسیب می زند. همچنین متخصصان اطفال، معلمان خط و پزشکان ارتوپد هشدار می دهند، با وجود اینکه کودکان کم سن و سال قادر به استفاده از صفحه های لمسی هستند اما زمانی که به سن مدرسه می رسند، دست آنها قدرت و چابکی کافی برای آموختن درست نوشتن را ندارد.
کارشناسان می گویند استفاده زیاد از صفحه نمایش های دیجیتالی در حال جایگزینی مهارت های سنتی مانند نقاشی و قیچی کردن هستند که مهارت های حرکتی خوب و هماهنگ را افزایش می دهند. ‘سالی پاین’ سرپرست کاردرمانی اطفال در بنیاد قلب انگلستان (NHS Trust) گفت:کودکانی که تازه به مدرسه می آیند به دلیل نداشتن مهارت های پایه ای حرکتی، قادر به نگاه داشتن مداد در دست خود نیستند. وی ادامه داد: برای نگاه داشتن یک مداد در دست و حرکت دادن آن به کنترل قوی عضلات ظریف در انگشتان دست نیاز است و کودکان به فرصت های زیادی نیاز دارند تا بتوانند این مهارت را کسب کنند. یک مطالعه که به تازگی انجام شده است نشان داد که ۵۸ درصد کودکان زیر دو سال از یک تبلت یا تلفن همراه استفاده می کنند. انجمن خوشنویستان ملی انگلیس نیز هشدار داد که استفاده زیاد از فناوری به مهارت های نوشتاری آسیب می زند. بدون فعالیت هایی مانند خمیربازی، نگاه داشتن قیچی در دست و خط خطی کردن با مداد و مداد رنگی عضلات شانه ، آرنج و مچ که برای نوشتن ضروری هستند پرورش نمی یابند.
آموزگاران نیز گزارش داده اند که برخی کودکان به دلیل نداشتن مهارت لازم برای گرفتن اشیاء حتی نمی دانند چگونه یک مداد یا قلم مو را بگیرند و این مشکل در ۱۰ سال گذشته بدتر شده است.در سال ۲۰۱۴ انجمن آموزگاران انگلیس هشدار داد که شمار در حال افزایشی از کودکان به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در برابر آی پدها قادر به انجام کارهای ساده ای مانند قرار دادن بلوک های ساختمانی بر روی هم نیستند. کارین بیشپ معاون کالج سلطنتی کاردرمانی در انگلیس گفت: با وجود اینکه جنبه های مثبت زیادی در استفاده از تکنولوژی وجود دارد اما شواهد رو به رشدی نیز در مورد تاثیر شیوه های زندگی بی تحرک تر و تعامل اجتماعی در حال افزایش مجازی وجود دارد بطوریکه کودکان زمان بیشتری را در داخل خانه به صورت آن لاین سپری می کنند و زمان کمتری را صرف شرکت در فعالیت هایی می کنند که به تحرک بدنی نیاز دارد.
کارشناسان می گویند، کودکانی که بدون تجربه از هنرهای کلاسیک و کاردستی مدرسه را آغاز می کنند، فراگرفتن مهارت نوشتن برای آنها چیزی بیش از یک چالش می شود.
کلمات مرتبط :
کاردرمانی در آزادی – کاردرمانی در مهرآباد – کاردرمانی در جنوب تهران – متخصص کاردرمانی – کاردرمانی در غرب تهران – مرکز توانبخشی در غرب تهران – کاردرمانی یافت آباد – کاردرمانی شهرک ولیعصر – کاردرمانی تهرانسر – کاردرمانی استاد معین