۱۵ تمرین مؤثر و مفید در کاردرمانی بیمار سکته مغزی در منزل
تمریناتی که در ادامه بیان می گردند توسط کاردرمانگران برای بیماران سکته مغزی توصیه می گردد. تمرینات تخصصی کاردرمانی درسکته مغزی به بیماران کمک می کند تا با آسایش در خانه خود تمرینات کاردرمانی را به نحو مؤثری انجام دهند.
تمرینات پا در کاردرمانی بیماران سکته مغزی
تمرینات پا برای بیماران سکته مغزی می تواند به بهبود راه رفتن و تعادل شما کمک نماید.
۱- صاف کردن (اکستنشن) زانو:
در وضعیت نشسته ،پاهای خود را تا جایی که با سطح زمین موازی شود، بالا بیاورید . از قفل کردن زانوهای خود اجتناب کنید.سپس به آرامی پای خود را به روی زمین برگردانید.
تمرین را با پای دیگر تکرار کرده به تعداد ۲۰ حرکت (هر پا ۱۰ مرتبه)
۲- بالا آوردن زانو:
در وضعیت نشسته، پای مبتلا را به طرف سینه خود بالا آورده ، تلاش کنید تا حرکت را به صورت کنترل شده انجام دهید و آن را حفظ کنید.
سپس پا را به طرف زمین برگردانید . حرکت را با پای دیگر تکرار نموده و در مجموع حرکت را برای هر پا ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
تمریناتی برای بهبود تعادل
چراشما باید این تمرینات را انجام دهید:
تمرینات تعادل مرکزی به تقویت ثبات خط وسط بدن کمک کرده، در حالیکه همچنین تعادل و راه رفتن شما را نیز بهبود می بخشد.
۳- خم کردن زانو به سمت قفسه سینه:
در وضعیت کاملاً راحت دراز کشیده ، یک پا را به سمت سینه خود بالا بیاورید. پا را در بالا با دستان خود نگه داشته و سپس دوباره به طرف پایین ببرید. حرکت را برای هر دو پا ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
۴- خم کردن زانو در وضعیت ̊۹۰:
در حالیکه به پشت دراز کشیده اید، یک پای خود را بالا آورده و زانو را در وضعیت ۹۰ درجه خم کنید. از آنجا پای چپ خود را پایین برده و به آرامی با پنجه ی پای چپ به زمین ضربه بزنید. سپس پای خود را با استفاده از عضلات مرکزی بدن (عضلات کف لگن،عضلات شکمی،عضلات صاف کننده ستون فقرات و دیافراگم) به عقب برگردانید.
زاویه ۹۰ درجه را در زانوی خم شده خود در تمام طول تمرین حفظ کنید. در حالیکه عضلات مرکزی خود را تا حد ممکن سفت نگه داشته اید، حرکت را با هر پای خود ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
تمرینات بازو ها برای بیماران سکته مغزی
چرا شما باید این تمرینات را انجام دهید:
تمرینات بازوها برای بیماران سکته مغزی به بازگشت دوباره شما به فعالیتهای روزمره زندگی مثل لباس پوشیدن و آشپزی کمک خواهد کرد.
۵- حرکات دایره وار روی میز:
انگشتان خود را در هم قلاب کرده و هر دو دست خود را به دور یک بطری آب بپیچید. سپس حرکات دایره وار بزرگ با دستان خود انجام دهید. شما می توانید از دست سالم خود برای هدایت دست مبتلا استفاده کنید. ۱۰ حرکت کنترل شده و آرام دایره ای انجام دهید .
۶- حرکت باز و بسته کردن ارنج:
حرکت را با خم کردن آرنج خود در زاویه ۹۰ درجه بر روی میز آغاز کنید . سپس بازوی خود را اندکی به سمت بالا خم کرده و سپس اندکی به طرف پایین برگردانید . حرکت را ۱۰ مرتبه به آرامی تکرار کنید.
حرکت به طرف بالا عضله دو سر بازویی و حرکت رو به پایین عضله سه سر بازویی شما را فعال می کند. هر دو حرکت به یک اندازه اهمیت داشته پس بر روی هر دو به یک اندازه تمرکز کنید.
۷- حرکت باز کردن بازو:
یک بطری آب را با دست آسیب دیده خود نگاه داشته و آرنج خود را به بدن بچسبانید سپس در حالیکه بازوهای خود را در زاویه ۹۰ درجه خم نگه داشته ، بازوهای خود را باز کنید تا جایی که ساعدتان در سمت خارج بدن قرار گیرد.
دوباره بازوهای خود را به طرف داخل حرکت داده و به آرامی ۱۰ بار این عمل را تکرار کنید.
تمرینات توانبخشی سکته مغزی برای شانه ها (اندام فوقانی)
چرا شما باید این تمرین را انجام دهید:
تمرینات توانبخشی شانه ها برای بیمار سکته مغزی می تواند در پیشگیری از ایجاد شرایط دردناک مثل «نیمه در رفتگی شانه» و «شانه منجمد» کمک کننده باشد.
۸- تحمل وزن بر روی دست مبتلا :
در وضعیت نشسته، وزن خود را بر روی بازوی مبتلا قرار داده تا جایی که پای سمت مخالف از زمین جدا شده سپس بر روی آن دست تکیه هید.
چنانچه احساس خوبی دارید، کشش را به مدت ۱۰ ثانیه و یا بیشتر حفظ کنید و چنانچه اگر احساس خوبی ندارید ، کشش را بلافاصله متوقف کنید.
بعد از گذشت ۱۰ ثانیه یا بیشتر، دست دیگر خود را نیز در کنار بدن خود قرار داده و همزمان وزن خود را بر روی هر دو دست منتقل کنید. سپس وزن خود را از یک سمت به سمت دیگر انداخته و حرکت را تکرار کنید.
۹- حرکت هل دادن روی میز:
یک بطری آب را بر روی میز قرارداده و آن را با پشت مچ دست مبتلا به سمت دیگر میز هل دهید. به بهترین نحو تلاش نمایید تا از حرکت بالا رفتن شانه خود جلوگیری کنید.
زمانیکه بطری به سمت دیگر میز رسید، جلوی مچ دست خود را دور بطری قلاب کرده و آنرا دوباره به طرف خود فشار دهید. تمرین را ۵ بار تکرار نمایید.
۱۰- حرکت مشت رو به جلو بر روی میز:
مجدد بطری را نزدیک خود قرار داده و سپس آن را با مچ دست آسیب دیده (به صورت مشت شده) به طرف جلو حرکت دهید. در طی حرکت ساعد خود را بر روی میز قرار داده و تلاش نمایید تا از بلند شدن شانه خود جلوگیری نمایید. حرکت را ۵ بار تکرار نمایید.
چنانچه شما قادر نیستید تا از بالا رفتن شانه خود در طی این حرکات جلوگیری کنید، نگران نباشید. این وضعیت به عنوان حرکات سینرژی شناخته می شود و با بهبود تحرک شما بوسیله انجام این تمرینات، این حرکات نیز کاهش خواهد یافت.
-سکته مغزی ، علائم و روش های درمان
مرکز توانبخشی ماهان بهترین مرکز توانبخشی سکته مغزی در جنوب غرب تهران (در محدوده آزادی ، یافت آباد ، شمشیری ، مهرآباد ، شماره ۲ – خلیج ، تهرانسر ، استاد معین و …) ارائه دهنده خدمات کاردرمانی و گفتار درمانی با بهترین کیفیت برای توانبخشی بیماران سکته مغزی
تلفن های تماس : ۰۹۱۹۷۰۶۱۷۹۰ – ۰۲۱۶۶۶۳۴۴۰۹