اکثر افراد قبلاً به این درک رسیده اند که فشار خون و کلسترول بالا خطر سکته را در فرد افزایش می دهد. اما آیا استرس می تواند باعث سکته مغزی شود؟
پاسخ تا حدودی پیچیده است. مطالعات نشان داده است که استرس مزمن می تواند به طور قابل توجهی خطر سکته را افزایش دهد.
یک مطالعه به طور خاص نشان داد افرادی که استرس طولانی مدت دارند در مقایسه با افرادی که تحت استرس مزمن نیستند، چهار برابر بیشتر دچار سکته مغزی می شوند.
با این حال ، به نظر نمی رسد خطر سکته مغزی در افرادی که فقط به صورت دوره ای استرس دارند، خیلی بالا باشد.
این مقاله به شما کمک می کند از ارتباط بین استرس و سکته مغزی و آنچه را که می توانید برای کاهش خطر سکته مغزی انجام دهید، آگاه شوید.
استرس از طرق مختلف بر کل بدن تأثیر می گذارد. دلیل این کار اینست که مغز در مواجهه با استرس برخی مواد شیمیایی که بدن را برای مقابله با تهدید آماده کرده، آزاد می کند. دو ماده شیمیایی اولیه که تحت تاثیر استرس ترشح می شوند، کورتیزول و اپی نفرین هستند:
کورتیزول باعث می شود بدن آب، سدیم و قند را حفظ کند تا فشار خون بالا بماند و از سوخت کافی برای عملکرد بدن اطمینان یابد.
اپی نفرین ضربان قلب و فشار خون را برای رساندن خون به اندام ها افزایش می دهد.
در حالی که این مواد شیمیایی در شرایط خطرناک یک هدف حیاتی دارند، اما متأسفانه در صورت ادامه استرس می توانند بر بدن اثر مضر بگذارند.
به عنوان مثال، سطح بالای کورتیزول مداوم باعث افزایش احتباس نمک می شود که منجر به فشار خون بالا و سطح کلسترول بالا می شود. کلسترول بالا و فشار خون به نوبه خود خطر سکته مغزی را افزایش می دهد.
علاوه بر این ، فشار خون بالا در اثر استرس مزمن می تواند خطر سکته خونریزی دهنده را که در هنگام پارگی رگ های خونی رخ می دهد ، افزایش دهد.
بنابراین، واضح است که استرس از چند جهت با سکته در ارتباط است. با این حال ، به نظر نمی رسد استرس کوتاه مدت باعث افزایش قابل توجه خطر شود. علاوه بر این ، افرادی که در کل از شرایط سلامتی خوبی برخوردار هستند، خطر کمتری نسبت به افرادی که قبلا فشار خون بالا یا کلسترول بالا داشته، دارند.
هر کسی استرس را تجربه می کند، اما گاهی اوقات علائم استرس به سختی قابل تشخیص است. به ویژه استرس مزمن می تواند علائم جسمی ایجاد کند که کاملاً بی ارتباط به نظر می رسند.
در نتیجه بسیاری از افراد حتی تا دچار ترس جدی برای سلامتی نشوند، حتی نمی دانند که تحت استرس هستند.
برخی از علائم جسمی عمومی استرس عبارتند از:
استرس همچنین می تواند باعث مشکلات شناختی و عاطفی مانند مشکل در تمرکز شود و به راحتی آسیب زننده شود.
اگر هر یک از این علائم به نظر شما آشنا می رسد، ممکن است از استرس مزمن رنج ببرید. برای کاهش خطر سکته مغزی، بسیار مهم است که استرس خود را کنترل کنید.
گرچه استرس می تواند خطر سکته را در فرد افزایش دهد، اما همچنین می تواند علائمی را ایجاد کند که شبیه علائم سکته مغزی باشد. برخی از علائم استرس و سکته مغزی شامل موارد زیر است:
در نتیجه تشخیص اینکه علائم شما ناشی از استرس یا مسئله جدی تر است، گاهی اوقات دشوار است.
به طور کلی علائم سکته مغزی مانند سردرد به طور ناگهانی ظاهر می شود، در حالی که علائم استرس به تدریج ظاهر می شوند.
بنابراین اگر دچار سردرد کوبنده یا بی حسی (لمس شدن) شدید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
از آنجا که بین استرس و سکته مغزی ارتباط زیادی وجود دارد، یافتن راه هایی برای کاهش استرس ضروری است. کاهش استرس می تواند به کاهش فشار خون و کلسترول کمک کند، همچنین خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.
موارد زیر چند روش مفید برای انجام این کار است:
۱- ورزش
ورزش مداوم عضلات قلب شما را تقویت کرده تا خون راحت تر پمپ شود و بنابراین فشار خون را کاهش می دهد. این به نوبه خود باعث کاهش استرس شما می شود.
به این دلیل که فشار خون و استرس یک چرخه معیوب ایجاد می کند، هر دو سوخت دیگری را تأمین می کنند. به عنوان مثال، استرس باعث بالا رفتن فشار خون می شود و فرد احساس تحریک و استرس کرده و این فقط فشار خون را بیشتر می کند.
بنابراین برای شکستن این چرخه، باید فشار خون خود را پایین بیاورید. و یکی از مؤثرترین روشها برای انجام این کار ورزش است. در حقیقت انجمن قلب آمریکا برای کاهش فشار خون بالا، فعالیت بدنی متوسط حداقل ۴۰ دقیقه، سه تا چهار بار در هفته را توصیه می کند.
علاوه بر کاهش فشار خون، ورزش مواد شیمیایی به نام اندورفین را آزاد می کند که باعث افزایش روحیه و کاهش تولید کورتیزول می شود. همچنین استرس را کاهش می دهد و خطر سکته مغزی را به حداقل می رساند.
۲- تغییر رژیم غذایی
همچنین یک رژیم غذایی سالم می تواند فشار خون و کلسترول شما را کاهش دهد، که خطر سکته مغزی را کاهش می دهد. به طور خاص شما باید مصرف پتاسیم را افزایش داده و سدیم را کاهش دهید.
پتاسیم به کاهش اثر نمک در بدن کمک کرده و تنش در رگ های خونی را کاهش می دهد.
برخی از غذاهایی که به طور طبیعی سرشار از پتاسیم هستند عبارتند از:
علاوه بر این سعی کنید از مصرف برخی غذاهای محرک اضطراب، که می تواند احساس استرس شما را افزایش داده و فشار خون را افزایش دهد، خودداری کنید.این غذاها شامل کافئین، قندهای مصنوعی، الکل یا غذاهای سرخ شده هستند. اگرچه ممکن است نیازی به حذف کامل این موارد از رژیم غذایی خود نداشته باشید، سعی کنید همیشه در رژیم غذایی شما نباشد.
۳- تمرینات آگاهی ذهنی
ذهن آگاهی و تکنیک های مراقبه یکی دیگر از روش های مؤثر برای کاهش استرس است.
ذهن آگاهی صرفاً به معنای حضور ذهنی در محیط اطراف است. این امر به شما کمک می کند تا صحبت های مداوم مغز ما را که معمولاً منبع استرس و اضطراب است، نادیده بگیرید.
این تمرینات برای حضور ذهنی به شما کمک می کند تا یک نقطه تمرکز داشته باشید که توجه شما را به بدن تان جلب کند مانند نفس کشیدن.
تمرکز روی نفس کشیدن، لغزش افکار استرس زا را بسیار دشوارتر می کند. همچنین به شما فرصتی می دهد که عقب بروید و احساس استرس خود را با ذهنی روشن مشاهده کنید.
۴- مشاوره
اگر ورزش و تغییر رژیم غذایی به شما در کاهش استرس کمک نمی کند، ممکن است لازم باشد با یک مشاور کار کنید. درمانگران می توانند به شما بیاموزند که چگونه با استرس کنار بیایید و مواردی را که ممکن است اضطراب شما را تحریک کنند کشف کنید.
یکی از تکنیک های شناختی-رفتاری مفیدی که برخی از درمانگران از آن استفاده می کنند ، پذیرش و تعهد درمانی است. این روش درمانی بیماران را قادر می سازد تا بر هرگونه افکار و عقاید منفی که در استرس آنها نقش دارد غلبه کنند.
اغلب با یادگیری نحوه خنثی سازی این افکار، می توانید از فشار روانی آنها جلوگیری کنید که باعث کاهش فشار خون و کاهش خطر سکته مغزی می شود.
همچنین ممکن است درمانگر شما برخی داروها را برای کاهش اضطراب مانند برخی ضد افسردگی ها تجویز کند.
استرس مزمن می تواند خطر سکته را در فرد افزایش دهد و یا باعث سکته شود. گرچه استرس به طور مستقیم باعث سکته نمی شود، اما استرس منجر به افزایش فشار خون و افزایش سطح کلسترول می شود که هر دو احتمال بروز سکته را بیشتر می کنند.
بنابراین ، برای جلوگیری از سکته مغزی ، انجام اقداماتی برای کاهش استرس بسیار مهم است. برخی از بهترین روشها برای انجام این کار شامل ورزش منظم، تغییر رژیم غذایی و درمان روانشناسی است.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کند تا رابطه استرس و سکته را بهتر درک کنید. گرچه از بین بردن استرس به طور کامل غیرممکن است، اما تمرین روش های کنترل استرس می تواند حس شادی شما را افزایش داده و سلامت کلی شما را بهبود بخشد.
خدمات توانبخشی شامل کاردرمانی و گفتاردرمانی با بهترین کیفیت و توسط درمانگران با تجربه در مرکز توانبخشی ماهان برای بیماران سکته مغزی انجام می گردد.
شماره تلفن های تماس با مرکز :
۶۶۶۳۴۴۰۹
۰۹۱۹۷۰۶۱۷۹۰